ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

Porselen Diş Kaplaması Nasıl Yapılır?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Porselen diş kaplaması nasıl yapılır sorusuna günümüzde en sık tercih edilen diş tedavilerinden biri olduğu şeklinde yanıt verilebilir. Diş hastalıklarını ortadan kaldıran ve dişlere estetik bir görünüm kazandıran bir işlemdir.

 

Porselen Diş Kaplaması Neden Yapılır?

Beslenme alışkanlıkları, ağız hijyeni ve genetik yatkınlık diş yapısını etkileyen faktörlerdir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamazsanız, zamanla sararma, çürükler ve aşınma meydana gelir. Başta ağrı olmak üzere birçok şikayetin yanı sıra bu durum da dişlerin görünümünü olumsuz etkiler.

 

Kaplamalar genellikle porselen veya kompozit malzemelerden yapılır. Uygulamadan sonra kalıcıdır. Diş kaplama işlemi; rengi değişmiş, hasar görmüş veya anormal derecede büyük dişlere uygulanır. Bu kaplamalar tercihinize bağlı olarak tek diş veya birden fazla diş üzerine yerleştirilebilir. Porselen kaplamalar, kompozit kaplamalara göre lekeye karşı daha dayanıklı olmaları ile karakterize edilirler. Doğal dişlerin ışığı yansıtma özelliklerini başarılı bir şekilde taklit edebilmeleri, porselen dişin tercih edilmesinin nedenlerinden biridir.

 

Porselen diş kaplaması yaptırılmasının en bilindik nedenleri arasında;

  • Kırık diş,
  • Ağartıcı ile düzeltilemeyen şiddetli renk değişikliği,
  • Dişlerin çok geniş olması,
  • Dişlerin ortalamadan çok küçük olması,
  • Dişlerin keskin veya anormal şekillere sahip olması bulunur.

 

Diş kaplama imalatında porselen kullanımına porselen diş kaplama denir. Porselen beyazlığını üretiminde kullanılan hammaddelerden alır ve biyouyumlu bir malzemedir. Metal ve toksik madde içermez. Diş kaplamalarınız için porselen kullanmak size daha doğal bir görünüm kazandıracaktır. Porselen kaplama; eksik diş veya sararma gibi sorunları olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Porselen diş kaplaması nasıl yapılır sorusuna diş şeklini, boyutunu ve rengine göre ayarlandığı cevabı verilebilir.

 

Porselen Diş Kaplama İşlemi

Porselen diş kaplamaları, önce dişin kaplama kalınlığına uyacak şekilde parlatılmasıyla uygulanır. Daha sonra tıraşlanmış diş şekli çıkarılır ve bu şekil profesyonel bir diş teknisyeni tarafından kaplamaların yapıldığı bir laboratuvara gönderilir. Kaplamanın kalıptan çıkması 1-2 hafta sürebilir. Kaplamalar hazır olduğunda, süreç başlar. Diş hekimi, hastayı rahat ettirmek için kaplama yerleştirme sırasında lokal anestezi uygular. Hastanın doğal dişleri kaplamaya mükemmel uyum sağlayacak şekilde yeniden şekillendirilir ve kaplama işlemine hazır hale getirilir.

 

Diş hekimi, uyumu ve rengi kontrol etmek için kaplamayı dişin üzerine yerleştirir ve kalıcı olarak dişe yapıştırmadan önce gerekli ayarlamaları yapar. Porselen diş kaplama bakım kaplama uygulandıktan sonra bazı bölgeler bir süre hala sert hissedebilir. Bu topaklar normaldir ve normal olarak yemek yiyip içtikten ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra işlemden birkaç gün sonra kaybolacaktır. Sertlik veya çıkıntı uzun süre devam ederse diş hekiminiz kaplamayı yeniden doldurmanıza yardımcı olabilir. Kaplamanın ömrünü uzatmak için sert nesneleri çiğnemekten kaçınmanız önerilir. Sert yiyecekleri çiğnerken daima azı dişlerinizi kullanmanız da önerilerden biridir. Böylelikle porselen diş kaplaması nasıl yapılır sorusuna cevap verilmektedir.