ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

Hareketli Protezlerin Konuşurken veya Yemek Yerken Hareket Etmesi Sorununun Çözümü Nedir?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Protezin hareket etmesi çeşitli sebepler dolayısıyla dişlerinde protez diş tercih eden kişilerin yaşadıkları en büyük problemlerin başında gelmektedir. Çıkarılabilir takma dişler takıldıktan sonra alışma süreci olmaktadır. Bu süreç dahilinde protezin hareket ettiğini fark ediyor ve bu durumun sizin yemek yemenize ya da konuşmanıza engel olduğunu görüyorsanız hiç vakit kaybetmeden dişlerinizi yapan doktora danışmanız gerekmektedir.

 Ancak genellikle bu durum protezin ağza henüz oluşmadığı için ağızda şişlik oluşturduğu sebebiyle meydana gelmektedir.  Bu şişliklerin tedavisi için 3-4 doktor ziyareti yapılması normaldir. Doktor ziyaretlerinizde doktorunuz protezin dişleriniz ile uyumlu olup olmadığını kontrol edecek ve böylelikle sürecin daha sağlıklı şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra protein dişlerinizi alışması süresinde protezleri ağzınızda en az 8 ila 10 saat boyunca takılı bırakmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Protez Diş Nedir?

Protez dişler implant ve implantsız olmak üzere 2 farklı şekilde gerçekleşmektedir. Özellikle implantsız protezlerde protezin hareket etmesi problemi görülebilir. Bu durum başlangıçta oldukça normaldir. Proteze alışma süresinde ağzınızın her tarafının eşit miktarda kullanarak küçük porsiyonlar şeklinde yemek yemeyi unutmamalısınız. Bunun yanı sıra adaptasyon döneminde protezlerin konuşmamızı etkilemesi de tamamen normaldir. Hareketli protezler günde 6-8 saat ağız ortamından uzak tutulmalıdır. Protezlerinizi uyurken çıkarmanızı ve nemli bir ortamda (özel solüsyon veya nemli havlu/temiz bez) saklamanız önerilmektedir. Ayrıca protezlerinin temizlemek için hangi ürünleri kullanmanız gerektiği konusunda diş hekiminize danışmalı ve onun önerdiği ürünler ile temizliği yapmalısınız.

Protezin Hareket Etmesi Nasıl Önlenir?

Protezlerinizde oluşan diş taşları ve protezlerinizin içindeki kalıcı lekeler diş hekiminiz tarafından temizlenmelidir. Proteze alıştıktan sonra yanak, dudak ve dil kaslarınızı kullanarak protezi sabitleyebilirsiniz. Alt damak protezi yanak ve dil hareketleri ile yer değiştirebilir. Üst takma dişlerinizi kullanmaya başladığınızda ağzınıza düşme ve yutkunma sırasında damağınıza yapışma eğilimi gösterirler.

Çenelerden birinde bölümlü protez varsa (yani hastanın ağzında kendi dişleri varsa) üzerlerindeki braketler çıkarılmalıdır. Takma diş yaptırdıktan sonra, diş hekiminizle düzenli olarak kontrollerinizi yaptırmanız gerekir. Kemik desteğinin kaybına bağlı olarak siz konuşurken protezden gıcırtı gelebilir. Protezin hareket etmemesi için implant destekli hareketli protezler önerilir. Bu protezler sayesinde protezin hareket etmesi problemi ortadan kalkmaktadır.