ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99

Diş Gıcırdatmanın Tedavisi Nedir?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Diş gıcırdatmanın tedavisi nedir oldukça rahatsız edici bir hastalık olması sebebi ile sıklıkla araştırılan bir konu haline gelmiştir. Diş gıcırdatma ya da bruksizm, üç farklı şekilde kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Diş sıkma genellikle diş veya sinir kökenli olarak meydana gelmektedir.

Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın Nedenleri

Uyku sırasında diş sıkmaya bağlı kas aktivitesi bruksizmde normal bireylere göre üç kat daha fazladır. Ayrıca, kaslarınız uyanık olduğunuzdan daha güçlü bir şekilde kasılır.

Diş sıkmanın ya da gıcırdatmanın nedenleri arasında;

  • Kişilik yapısı,
  • Genetik faktör,
  • Nörolojik veya psikolojik problemler,
  • Stres ve uyku bozukluklarında (uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu, migren vb.) bulunmaktadır. Ek olarak, ağız dokusu dengesizlikleri, eksik veya çürüyen dişler ve eksik takma dişler de bruksizme neden olabilir.

Diş Gıcırdatması ve Sıkması Belirtileri

Klinik araştırmalar, uyku bruksizmi olan kişilerin uykuya dalmakta ve uykuyu sürdürmekte zorlandıklarını, gündüz uykululuğunun biraz arttığını ve yaşam kalitesinin düştüğünü göstermiştir. Diş gıcırdatmanın tedavisi nedir sorusunun cevabı için öncelikle bu rahatsızlığın teşhis edilmesi gerekmektedir. Bruksizm belirtileri arasında dişlerde kırılma, aşınma ve titreme gibi hasarlar, periodontal hastalık artışı ve kemik erimesi bozuklukları ilk sırayı alır. Bruksizm belirtileri arasında temporomandibular eklem hasarı sonucu eklem ağrısı, ses veya çene kilitlenmesi ve nadiren baş ağrısı, boyun ağrısı ve migren ataklarını tetikleyen belirtiler yer alır.

Diş Gıcırdatmasının Tedavisi

Bruksizm somatik, botoks ile fonksiyonel, eksik dişlerin eklenmesi, eksik oklüzyonların düzeltilmesi veya tamamlayıcı nörolojik veya farmakolojik tedavilerle tedavi edilebilir. Aynı zamanda uyku bozukluklarının tedavisinin de temel taşıdır. Psikolojik tedavi hastayı bruksizm konusunda eğitmek ve uyku rutinini sağlamaya yönelik önerilerden oluşur.

Diş hekimliği, ağız koruyucuların veya stabilize edici plakların dişleri ve temporomandibular eklemleri hasardan koruyabileceğini bulmuştur. Ancak yapılan araştırmalar bruksizmde bu plak kullanıldığında kas aktivitesinde %20 ile %50 arasında bir artış olduğunu da göstermiştir. Sonuç olarak gece plağı, bruksizmi önlemek yerine diş ve doku hasarını önler. Geceleri kullanımı zor olduğu için hastaların %20'sinden azı bir yıldan uzun süredir kullanmakta, geri kalanı ise hiç kullanmamaktadır. Ancak botoks ile birlikte kullanıldığında eklem sorunu olan hastalarda etkili sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir. Bu yöntemler, diş gıcırdatmanın tedavisi nedir sorusuna yanıt olarak verilebilir.